Pretul cel mai scazut - Achizitii publice L98 2016

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Publicarea Îndrumarului explicativ pentru Autoritățile Contractante cărora li se aplică noile reguli privind achizițiile cf. L98/2016 este un bun pretext pentru a sublinia câteva schimbrări aduse de legislația recent adoptată în domeniul achizițiilor, dar și de a vă explica cum vedem noi „noutatea” privind eliminarea metodei de atribuire cu pretul cel mai scazut. E și ceva noutate, dar și ceva mit sau poate „wishfull thinking” pentru unii.... 

Evident, Îndrumarul explicativ nu înlocuiește legile, dar e un bun început pentru cei ca mine care doresc să se pună la curent cu noutățile, mai ales că la cursul de manager proiect pe care îl susțin la Training.EXE am un modul dedicat achizițiilor.

Continue Reading

Determinarea valorii estimate - Achizitii publice

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Despre Aria de cunoștințe a Achizițiilor și caracteristicile diferitelor contracte am mai scris aici, acum însă aș vrea să mă refer la un aspect din noua Lege a achizitiilor publice referitor la modul de determinare a valorii estimate a unui proiect / lucrări de investiții

Subiectul e vast, dar mă voi limita la clarificarea celebrei sintagme cheltuieli „diverse și neprevăzute” care a dat naștere celebrelor Acte Adiționale prin care s-au umflat valorile contractelor la sume astronomice față de estimarea inițială în baza căreia au fost atribuite.

Am eu o vorbă, „cea mai bună practică e o teorie bună”. De fapt, în speță, nu strică un mic recurs la puțină teorie de project management. Un bun manager de proiect (format la cursuri serioase si nu de 2 zile „intensiv”) ar trebui să știe că sintagma „diverse și neprevăzute se referă de fapt la Rezerva de contingență și Rezerva de management !

Continue Reading

Pareto si Parkinson

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Pareto si Parkinson au formulat 2 principii care ne ajută să înțelegem mai bine distincția dintre Eficacitate și Eficiență.

  • EFICACITATE A face lucrurile CARE trebuie (doing the right things) ceea ce se traduce prin prioritizare, focalizare pe obiective
  • EFICIENȚĂ A face lucrurile CUM trebuie (doing things right) – ceea ce ar putea însemna procedurizare, focalizare pe resurse

În continuare voi prezenta două declinări ale noțiunilor de EFICACITATE ȘI EFICIENTĂ cu aplicabilitate ceva mai directă în zona managementului de proiect.

Continue Reading

Contractul POSDRU - o struto-camila (im)perfecta

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Nu știm cum vor arăta procedurile de aplicare pentru obținerea de fonduri europene în următorul exercițiu financiar, care „teoretic” a început în ianuarie 2014, dar putem spune că „defunctul” exercițiu 2007-2013 a siluit într-o manieră deloc „practică” reguli elementare ale managementului de proiect.

În cele ce urmează, ne vom opri asupra a două confuzii cu impact major asupra procesului de evaluare și contractare a proiectelor:

  1. Carta proiectului /vs/ Planul de management al proiectului
  2. Contractul cu preț fix /vs/ Contractul pe bază de rambursare a costurilor

Contractul POSDRU cu toate anexele sale trebuie văzut ca un epifenomen al unui sistem defectuos de funcționare, iar rândurile ce urmează vor face referire în primul rând la acest sistem.

Procesul de evaluare – mille-feuille à la française

Faptul că am câștigat mai multe proiecte, inclusiv în ultima sesiune de call-uri lansate pe POSDRU, ne conferă legitimitatea de a discuta deschis și fără umbră de frustrare, despre ceea ce noi considerăm drept o anomalie.

Continue Reading

PMP certified

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

project-managmentDupă ce mi-am petrecut sărbătorile învățând, am reușit să-mi ating un obiectiv profesional important: am luat examenul de certificare internațională PMP(Project Manager Professional).

Pentru mine, vine într-un moment ideal, deoarce am o experiență bogată atât în planificarea, cât și în implementarea proiectelor. 

A fost nevoie de o pregătire intensă, dar m-am bucurat de fiecare oră petrecută studiind. După o perioadă destul de consistentă în care am acordat mai puțină atenție teoriei și mai multă practicii... ca să mă exprim eufemistic, a fost extrem de reconfortant să-mi acord un timp de studiu și reflecție. Timingul a fost perfect !

Intru așadar în noul an cu mintea limpede și cu elan ! Abia aștept să încep proiectele noi !

10 lectii învatate din implementarea unui proiect european

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Lectii invatate

Cred că vi s-a întâmplat cel puțin odată să „săriți” peste etapa identificării și comunicării lecțiilor învățate din implementarea unui proiect. Epuizarea, uitarea, presiunea începerii unui nou proiect, ideea că nu e nevoie pentru că vi le veți aminti oricum, sunt doar câteva scuze plauzibile care-mi vin în minte…

Și totuși, reflecția asupra a ceea ce ai făcut bine sau mai puțin bine este un fel de ulei turnat în rulmentul roții lui Deming, ce va preveni instaurarea rutinei sau a convingerii că „merge și-așa”.

Această obișnuință este mai cu seamă utilă pe tot parcursul proiectului, dar la finalul proiectului este o ocazie excelentă pentru a trage linia.

În cele ce urmează, voi vorbi despre 10 lecții învățate din implementarea unui proiect european. Fiecare item va fi urmat de o serie de comentarii, remarci, exemple astfel încât să se înțeleagă mai bine semnificația acelei lecții.

Continue Reading

„Pacea” în echipa de proiect

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Pigs

Moto: Happy pigs give more lean meat

Experiența mai multor proiecte implementate ne demonstrează fără echivoc faptul că armonia din echipă este un element cheie pentru succesul unui proiect.
Tot experiența ne spune că aserțiunea de mai sus face parte din categoria ușor de zis, dar greu de pus în aplicare, deoarece un număr important de variabile tind să strice în fiecare moment această stare de „pace” durabilă, la care managerul unui proiect trebuie să vegheze constant, punând în slujba ei competențe variate: comunicare, mediere, negociere etc. Impedimentele potențiale sunt practic infinite, dar ne vom opri să analizăm în cele ce urmează 3 aspecte cu impact asupra echilibrului unei echipe de proiect.

Relatia stakeholderi – echipa de proiect

Dacă stakeholderii unui proiect sunt „părțile implicate” în derularea proiectului, echipa de proiect este formată din „părțile dedicate” sau „sacrificate” (sic!) pentru implementarea / reușita unui proiect. Pentru a vizualiza și reține această distincție, voi face apel la istorioara porcului și găinii pe care am auzit-o de curând:

Un porc și o găină și-au propus să deschidă împreună un restaurant, iar când încercau să găsească cel mai potrivit nume, ideea găinii a fost să se cheme « Șunca și ouăle ». După o scurtă reflecție, porcul a respins categoric ideea, argumentând că, în acest caz, el ar fi fost cel «sacrificat » pentru afacere, pe când găina ar fi doar « implicată » în business.

Continue Reading

Project management... what for?

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

project-managmentDesi notiunea este veche, in Romania ea s-a "democratizat" oarecum in faza de pre-aderare si mai apoi dupa aderarea la Uniunea Europeana, cand s-a pus problema "scrierii de proiecte" pentru atragerea banilor europeni.

Evident ar fi fost mult mai simplu sa ni se dea banii aceea sa-i cheltuim "cum stim noi", ca har Domnului STIM, decat sa ni se bage atatea bete in roate, punandu-ne sa scriem proiecte si mai apoi sa le implementam.

Project management is planning

O parte importanta a project managementului este planificarea. Majoritatea proiectelor esueaza in implementare din cauza unei planificari defectuoase. Pentru a planifica un proiect in termeni realisti si fezabili, ai nevoie atat de entuziasmul deschiderii la nou, cat si de experienta culeasa din implementare...

Continue Reading

Evenimente

Organizez evenimente și particip la evenimente. Când vreau să promovez un proiect, nu mă feresc de media. Uneori am și imagini sau înregistrări de la prestațiile mele publice :)

Detalii...

Contact

Dacă ai o sugestie, o propunere sau o întrebare, nu ezita să mă contactezi  prin intermediul formularului dedicat !

Contact