Cum sa faci fata tentatiilor de moment ?

Written by Simion ILIE. Posted in Educatie

User Rating:  / 0
- „ACUM mi-l comand și eu! E prea tare!” se aude exclamând unul dintre cei doi prieteni aflați pe terasă. Accesează site-ul de tricouri cu mesaje, intră pe cel dorit, care este identic cu al prietenului său și apasă pe butonul Adaugă în coș. Un clinchet plăcut îi confirmă efectuarea plății! Imediat se poate vedea relaxarea de pe chipul său și o fărâmă de fericire abia perceptibilă. Pune telefonul cu fața în jos pe masă și continuă conversația, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Recunoașteți scena, nu-i așa? Fie ați fost voi protagonistul, fie ați fost prietenul acestuia sau pur și simplu ați asistat la astfel de scene de nenumărate ori. Că a fost vorba despre un tricou, o carte, un ceas, un gadget sau orice altceva ce poate fi cumpărat acum cu foarte mare ușurință chiar dacă vânzătorul e uneori și la zeci de mii de kilometri distanță. Un singur click, o singură atingere pe telefon sau tabletă… aceasta reprezintă pentru noi o normalitate a timpului pe care îl trăim.

Dar haideți să dăm timpul înapoi, cu aproximativ 20 de ani, și să ne amintim de celebrul serial ”Dallas”. Când urma să fie difuzat un nou episod pur și simplu lumea dispărea. Nu mai erau decât câțiva trecători răzleți pe străzi și aceia aflați în mare grabă spre casă pentru a nu pierde episodul. Cât timp rulau scenele era liniște peste tot, pentru ca apoi, după ce se încheia episodul, străzile să revină la viață și vecinii să vorbească cu patimă despre ce a mai făcut JR și Sue Ellen și să anticipeze gândul scenaristului pentru următoarea vizionare. Era o fervoare ce ținea de faptul că se instala o perioadă de așteptare până la următorul episod, căci pe atunci nu exista noțiunea de Binge, sau de descărcare imediată a episoadelor.

Acum sau peste 15 minute?!

La sfârșitul anilor 60, Walter Mischel, pe atunci cercetător de la Universitatea Standford, a făcut un experiment în care copii cu vârste fragede (media de vârstă 4 ani și șase luni) erau puși în fața următoarei alegeri : să mănânce o bezea sau o prăjitură imediat sau să aștepte 15 minute pentru a primi 2 bezele/prăjituri.

Care credeți că a fost rezultatul experimentului ?

Articolul a fost publicat pe Republica.ro și te invităm să-l citești până la capăt acolo. republica.ro   

Nativii digitali sunt mai bine plasati pentru viitorul pietei muncii

Written by Simion ILIE. Posted in Educatie

User Rating:  / 0

Vitorul este deja aici !  În domenii în care te-ai aștepta mai puțin, tehnologia are un cuvânt important de spus, iar tinerii născuți în era tehnologiei -  nativii digitali -  sunt, cum era de așteptat, mai bine „echipați” pentru a face față provocărilor. 

Să luăm exemplul agriculturii. Ai fi tentat să crezi că în acest domeniu ești mai la adăpost de schimbările dramatice pe care tehnologia le produce în toate sectoarele economice, de la IT și până la transporturi... Ei bine, te înșeli, agricultura performantă folosește deja o mulțime de progrese tehnologice : de la dronele echipate cu camere multi-spectrale care se „trezesc” înaintea fermierului pentru a inspecta câmpurile în căutarea zonelor afectate de dăunători și boli și până la brățările de monitorizare a sănătății animalelor ce transmit alerte pe smartphone-ul țăranului nostru desprins din  filmele SF, toate acestea sunt deja realitate.

Și dacă toate sectoarele sunt deopotrivă influențate de procesoarele din ce în ce mai performante, ar putea oare EDUCAȚIA să se izoleze într-un turn de fildeș ?

Trenduri care influenteaza educatia

Potrivit unui studiu realizat de European Political Strategy Center, există 10 trenduri care modelează educația și vom vorbi despre ele pe îndelete într-un articol viitor, dar în acest moment am dori să subliniem decalajul existent între elevii nativi digital și profesorii imigranți digital.

Continue Reading

Cursuri gratuite MIT

Written by Simion ILIE. Posted in Educatie

User Rating:  / 0

Gigantul MIT - Massachusetts Institute of Technology -  oferă publicului larg, sub licentă Creative Commons, cursuri din foarte multe domenii prin platforma MITOPENCOURSEWARE - www.ocw.mit.edu 

Sub sloganul Unlocking Knowledge, Empowering Minds sunt publicate note de lectură, examene, materiale video, etc. Totul, fără a fi nevoie să te înregistrezi în vreun fel

The idea is simple: to publish all of our course materials online and make them widely available to everyone.

Dick K.P. Yue, Professor, MIT School of Engineering

Statisticile arată impresionant : 

  • 2150 de cursuri
  • 125 milioane vizitatori

Continue Reading

MOOC: Massive Open Online Courses

Written by Simion ILIE. Posted in Educatie

User Rating:  / 0

Educația trebuie să facă un salt calitativ deosebit pentru a ține pasul cu mutațiile erei noastre.

Dacă căutăm pe Wikipedia găsim definiția MOOC -  Massive Open Online Course - Curs online gratuit de masă și aflăm foarte multe despre istoria conceptului. Eu mi-am propus să vă vorbesc despre prezent...

Iversity.org est un proiect absolut inedit care și-a propus să experimenteze acest nou concept MOOC. Echipa de profesori germani, ce se află la originea acestui proiect, vizează realizarea de cursuri online accesibile în lumea întreagă. Mai jos o prezentare succintă a conceptului:

Continue Reading

Evenimente

Organizez evenimente și particip la evenimente. Când vreau să promovez un proiect, nu mă feresc de media. Uneori am și imagini sau înregistrări de la prestațiile mele publice :)

Detalii...

Contact

Dacă ai o sugestie, o propunere sau o întrebare, nu ezita să mă contactezi  prin intermediul formularului dedicat !

Contact