5 aspecte majore de imbunatatit pentru aplicatia MySmis

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

Cei care nu au auzit de aplicatia MySmis 2014, trebuie să afle că este faimoasa aplicație informatică (web-based) pe care Ministerul Fondurilor Europene se străduiește să o realizeze (cu sprijinul STS) pentru uzul aplicanților la fonduri europene, gestionarilor acestor fonduri și nu în ultimul rând controlorilor banilor europeni, fie ei din țară sau din partea Uniunii Europene.

MySmis 2014 trebuia sa fie gata din 2014

De finalizarea aplicației MySmis ei este condiționată de Comisie acreditarea noului sistem de gestionare, monitorizare și control al alocării financiare aferente cadrului financiar 2014-2020 (una din condiționalitățile ex-ante). Scopul final urmărit de oficialii europeni (am dubii dacă și de cei din România)  este acela de a reduce povara administrativă plasată pe umerii beneficiarilor de fonduri europene. O să trecem peste promisiunile repetate (și neonorate) că aceasta va fi gata la timp și că va fi un progres „uimitor” față de învechita aplicație ironic denumită „action-web” (cei care au lucrat cu aceasta din urmă știu că numai despre acțiune nu putea fi vorba... atunci când încercai să introduci un document și trebuia să aștepți cu minutele până obțineai un feed-back de la serverul pe care rula minunăția, iar răspunsul era nu de puține ori „eroare de încărcare”, ați depășit limita (de acțiune) impusă ! )

Aplicatia MySmis 2014 - 5 probleme identificate si solutiile lor

În cele ce urmează ne vom concentra pe 5 probleme identificate, însoțite de o serie de soluții/sugestii ce ar putea fi luate în considerare de oficialii ce se ocupă de subiect.

1. Auto-save date

În acest moment, este foarte frustrant să observi că date pe care tu le considerai salvate (pentru că ai apăsat butonul „confirmă”), dispar ca prin minune în spațiul virtual.

De fapt în acest moment aplicația îți cere să confirmi de două ori salvarea anumitor date, ceea ce este complet eronat și anacron din punct de vedere al usabilității.

Cei care se ocupă de acest aspect ar trebui să remarce că opțiunea de autosave (a se înțelege NICIUN CLIC pentru salvarea automată a datelor) a fost introdusă de toate aplicațiile serioase (ex. toate produsele Google au opțiune auto-save, platforma wordpress a introdus opțiune auto-save). Acest fapt determină formarea unor obișnuințe ale utilizatorilor, ce nu ar trebui „contrazise”, nici chiar atunci când ai la îndemână mijloace coercitive de a obliga utilizatorii să folosească singura aplicație pe care Ministerul o pune la dispoziția celor interesați. O variantă minimă de implementare a acestei funcționalități ar fi salvarea automată a datelor introduse atunci când se navighează de la o pagină la alta prin aplicație. Logica din spatele acestei cerințe este super simplă : atunci când un utilizator introduce/scrie ceva în aplicație este pentru că dorește ca acele date să se salveze acolo, iar atunci când a greșit sau se răzgândește ARE ÎNTODEAUNA POSIBILITATEA de a edita/șterge datele introduse eronat.

 Cititi tot articolul pe Republica.ro

republica 

Proiecte europene si eficacitate

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

Orice proiect în care sunt utilizate metode și tehnici de management de proiect, și nu vorbim doar de proiecte europene,  ar trebui să fie caracterizat de eficacitate si eficienta. Să ne înțelegem, oricine poate implementa un proiect risipind bani si timp fără măsură, dar adevărata provocare este să atingi obiectivele unui proiect cu exact atâtea resurse câte sunt strict necesare sau altfel spus, să faci lucrurile CARE trebuie  CUM trebuie.

Continue Reading

PNDR 2014-2020 intors de CE

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

Draftul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 a fost dur criticat de Comisia Europeană (CE), întorcându-se la autoritățile din România cu 341 de paragrafe (56 de pagini) conținând observații minuțioase referitoare la neajunsurile documentului transmis.

În treacăt fie spus, mult așteptata accelerare a absorbției în primii ani de implementare a noului cadru financiar 2014-2020 pare a suferi de sindromul „fata Morgana”, având în vedere că suntem la finalul anului 2014 și nici măcar un cent din bugetul alocat României nu a fost contractat, dară-mi-te cheltuit și mai apoi rambursat!

Care sunt principalele critici ?

Documentul transmis de CE conține foarte multe recomandări, făcute de cineva care chiar a citit documentul transmis de autoritățile române și nu doar l-a răsfoit. 

Continue Reading

O schema de minimis cu sanse maxime

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

fisic baniAm analizat aici de ce a fost dezastruoasa procedura de lansare a schemei de minimis din august 2013 si am scris aici si despre cum vad eu solutiile pentru rezolvarea problemei.

Am fost placut surprins cand am constatat mai apoi ca solutiile propuse de Ministerul Economiei (dupa ce Ministerul de Finante a fost „scos din schema” de gestionare a situatiei) au fost gandite exact in sensul celor propuse de mine. As spune chiar ca autoritatile au dat dovada de mai mult curaj, decat imi imaginam eu ca ar fi capabile : functionarii nu mai evalueaza proiectele, ci doar verifica documentele. Asta e din seria Waau !

Alte noutati importante, față de schema veche :

Continue Reading

Victorie frumoasa !

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

sampania victoriei

Dupa o asteptare lunga si chinuitoare, a venit VESTEA cea mare ! Mai multe din proiectele POSDRU scrise de mine impreuna cu un coleg, ce se aflau in evaluare din vara, au primit FINANTARE !!! si nu in orice zi, ci in ziua de 13, ziua mea norocoasa!

Am muncit foarte mult, dar acum savuram confirmarea muncii și a valorii noastre !

Au fost mii de proiecte depuse (peste 20 de proiecte pe un loc), doar cateva zeci finantate, iar noi suntem acolo, printre cei câștigători ! 

Sa vezi o lista cu 10 proiecte finantate, iar tu sa fii al 3-lea pe lista, e un sentiment frumos ! 

Si un mesaj de final : SE POATE ! 

Evaluarea proiectelor europene - vointa-putinta-dorinta

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

Project evaluation

Așa cum promisiunea că vom avea 50% rată de absorbție a fondurilor europene până la finalul anului a fost uitată sau încălcată, și angajamentul că noile proiecte vor beneficia de un ritm alert de evaluare/contractare a avut același tratament.

Dacă așa se întâmplă lucrurile într-un domeniu care constituie prioritate națională, oare cum o fi în alte domenii ce nu constituie vârful de lance al guvernării, dar afectează totuși într-un fel sau altul sute de mii sau poate milioane de conaționali ?!

O ipoteză pe care vom încerca să o demonstrăm în cele ce urmează ar fi aceea că deși, în prezent, în eșalonul întâi există voință politică pentru ca lucrurile să meargă în direcția bună, în eșalonul doi această voință nu este dublată de putința unor tehnicieni cu skills-uri de project manageri și nici de dorința de a face treabă a funcționarilor demotivați ce se află în eșalonul trei.

Continue Reading

21,6 milioane euro pentru cercetare

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

2013 06 euro la apaÎn destul de mare liniște, a fost lansat astăzi programul de finanțare pentru Cercetarea în domenii prioritare, finanțat în mod generos de țările donatoare, Norvegia și Islanda, prin mecanismul SEA (Spațiul Economic European) 2009-2014.

Bugetul alocat programului este de 21.681.063 EUR, iar ariile tematice vizate sunt :

Continue Reading

Reguli noi privind achizitiile

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

Bani europeniAcum ceva vreme am scris un articol despre intentia Ministerului Afacerilor Europene de a abroga Ordinul 1050/2012 privind aprobarea procedurii de atribuire aplicabile beneficiarilor privaţi de proiecte finanţate din instrumente structurale, obiectivul „Convergenţă“.

Dupa mai bine de 2 luni de la intentie, astazi am aflat ca s-a trimis spre Monitorul Oficial noul Ordin aplicabil achizitiilor efectuate de beneficiarii privati care implementeaza proiecte europene.

Am putea rezuma in felul urmator situatia actuala a beneficiarilor privati care trebuie sa efectueze achizitii pentru implementarea unor proiecte europene:

Continue Reading

Solutii minime pentru minimis

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

euro keyDaca intr-un articol anterior analizam principalele probleme ce s-au iscat in jurul procedurii alocarii ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri, in cele ce urmeaza voi incerca sa identific posibile solutii.

Unii spun ca o definire corecta a problemei este cheia pentru identificare eficienta a celor mai bune solutii de rezolvare.

Continue Reading

Evenimente

Organizez evenimente și particip la evenimente. Când vreau să promovez un proiect, nu mă feresc de media. Uneori am și imagini sau înregistrări de la prestațiile mele publice :)

Detalii...

Contact

Dacă ai o sugestie, o propunere sau o întrebare, nu ezita să mă contactezi  prin intermediul formularului dedicat !

Contact