MOOC: Massive Open Online Courses

de Simion ILIE
587 views

Educația trebuie să facă un salt calitativ deosebit pentru a ține pasul cu mutațiile erei noastre.

Dacă căutăm pe Wikipedia găsim definiția MOOC –  Massive Open Online Course – Curs online gratuit de masă și aflăm foarte multe despre istoria conceptului. Eu mi-am propus să vă vorbesc despre prezent…

Iversity.org est un proiect absolut inedit care și-a propus să experimenteze acest nou concept MOOC. Echipa de profesori germani, ce se află la originea acestui proiect, vizează realizarea de cursuri online accesibile în lumea întreagă. Mai jos o prezentare succintă a conceptului:

Din primele date, proiectul pare a fi de un succes fulminant. La primele cursuri deschise s-au înscris zeci de mii de oameni din întreaga lume. (ex. un curs de Storytelling are 55.000 de cursanți). Aici trebuie spus că proiectul beneficiază de o gândire foarte precisă a sistemului de crearea a comunității de utilizatori.

Succesul este asigurat de faptul că aceste cursuri nu sunt simple înregistrări ale discursului unor profesori, ci sunt „asezonate” cu animatii, secvente video, linkuri… etc

În plus fiecare curs crează o comunitate, fiind încurajată colaborarea și învățarea din experiențele celorlalți.

Cei de la Iversity.org aduc învățământul superior în era digitală. Prin cursurile lor, predarea on-line devine interactivă, socială și accesibilă în întreaga lume.

Mai există și alte inițiative de acest fel, de exemplu cei de la Coursera și există și o listă a cursurilor de tip MOOC pe care o puteți accesa aici.

Cred că acest tip de proiecte sunt viitorul educației. Care e părerea voastră?

S-ar putea să-ți placă...