ADOBE Creative Cloud

de Simion ILIE
262 vizualizări 3 minutes read

Marele gigant proprietar al suitei de editare grafica Adobe a anuntat recent trecerea la tipul de licentiere lunara de tip Cloud. Unii se bucura, iar altii se infurie… ma intreb care e raportul ?

Cu alte cuvinte, clientii care doresc sa beneficieze de PHOTOSOHP CS6 sunt obligati sa “opteze” pentru un abonament lunar pentru care vor trebui sa scoata din buzunar echivalentul a 24,59 euro pentru o singura aplicatie sau 61,49 euro pe luna pentru tot pachetul.

Paradoxal este faptul ca, daca Adobe lauda avantajele unui model in care upgrade-ul se poate face aproape instantaneu, clientii condamna cu alte argumente ceea ce ei vad ca pe o intruziune in deciziile lor de business.

Mai clar, un client proprietar “pe viata” al licentei Cretive Suite5 (CS5) putea decide cand si daca merita sa scoata alti bani din buzunar pentru a trece la CS6. Cei mai multi cantareau cu atentie momentul in care sa faca investitia (cand incasarile erau mai grase), si in plus evaluau daca noutatile introduse de noua versiune sunt cu adevarat importante si nu doar un “face-lift” care nu are un ROI avantajos. Pe viitor, cei care vor opta pentru abontamentul anual/lunar CS6 CC  vor fi  “innoiti” de cate ori va decide producatorul, neexistand, by the way, niciun “angajament” expres in acest sens.

Noul model de business, care, sa o spunem direct, este si o forma de lupta contra pirateriei, presupune abandonarea licentelor “pe viata” si orientarea catre modelul SaaS (Software as a Service). El este avantajos pentru cei care faceau upgrade constant, dar total neavantajos pentru cei care aveau o utilizare mai degraba hobby sau part-time si care faceau upgrade odata la 5 ani. In plus, daca nu aveai bani sa treci la noua versiune, puteai sa folosesti in continuare vechea versiune. In noul model, daca nu ai bani sa platesti abonamentul lunar, esti “in aer” sau “in nori”… cum preferi…

Va conduce noul model la reduceri importante de costuri si implicit la reduceri ale costurilor pentru clientii finali ? Se va reflecta acest lucru in buzunarul clientilor, avand in vedere ca vorbim practic de un monopol? Ma cam indoiesc…

In opinia mea, problema nu este faptul ca un producator de software introduce OPTIUNEA Cloud, ea poate fi foarte interesanta pentru anumite tipuri de business, ci faptul ca se introduce OBLIGATIVITATEA Cloud.

Amintim ca si gigantul Microsoft a ales cu foarte putin timp in urma sa ofere ALTERNATIVA Cloud cu Office365. Intrebarea este ce va urma ? “DICTATURA” Cloud ? Quid alternativele de software free ? Sunt oare premise pentru un avant fara precedent al acestor solutii ?!

S-ar putea să-ți placă...

1 comentariu

Cluster cloud – Manager de proiect 14/05/2019 - 10:30 PM

[…] cuvântul cloud undeva în tema, titlul evenimentului, produsului sau serviciului ? Am mai vorbit aici despre această temă, așa că nu mă voi opri foarte mult, însă vă sugerez să fiți cu ochii […]

Răspunde

Lasă un comentariu

4 + = 12

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dvs. pe acest site web.