Project management… what for?

de Simion ILIE
385 views

Desi notiunea este veche, in Romania ea s-a „democratizat” oarecum in faza de pre-aderare si mai apoi dupa aderarea la Uniunea Europeana, cand s-a pus problema „scrierii de proiecte” pentru atragerea banilor europeni.

Evident ar fi fost mult mai simplu sa ni se dea banii aceea sa-i cheltuim „cum stim noi”, ca har Domnului STIM, decat sa ni se bage atatea bete in roate, punandu-ne sa scriem proiecte si mai apoi sa le implementam.

Project management is planning

O parte importanta a project managementului este planificarea. Majoritatea proiectelor esueaza in implementare din cauza unei planificari defectuoase. Pentru a planifica un proiect in termeni realisti si fezabili, ai nevoie atat de entuziasmul deschiderii la nou, cat si de experienta culeasa din implementare…

Planificarea presupune definirea unui set de activitati, derulate intr-un interval de timp determinat, intr-o anumita ordine si cu anumite relatii, folosind niste resurse limitate,  pentru a atinge niste obiective prestabilite.

In aceasta faza definesti foarte concret rezultatele / livrabilele ce trebuie produse si corelarea acestora cu indicatorii de output si de result.

Mai apoi, daca nu se ocupa altcineva de asta, trebuie sa bugetezi fiecare activitate, uneori fiind nevoie sa te incadrezi intr-o anvelopa bugetara fixata dinainte.

Project management is implementing

Metodologia project managementului este decisiva in faza de implementare a proiectului, unde, in fiecare faza determinanta a proiectului se urmareste obtinerea unor iesiri (output-uri) pe baza unor elemente de intrare (input).

Pentru o coordonare lina, ar fi ideal ca toti membrii echipei sa cunoasca macar principiile si limbajul specific.

Monitorizarea si controlul sunt elemente esentiale prin care se realizeaza un feed-back permanent intre ceea ce a fost planificat si ceea ce se obtine in realitate, stabilindu-se eventualele masuri de corectie.

Daca nu se utilizeaza un set coerent si integrat de proceduri, metode si instrumente specifice project managementului (inclusiv software specializat), este extrem de dificil sa realizezi un control eficient al implementarii proiectului.

Mai jos, va recomand un scurt video animat, care sintetizeaza intr-o maniera vizuala convingatoare ce este managementul de proiect. Cei care doresc insa sa aprofundeze subiectul, ar trebui sa googleasca dupa termeni precum : PMBook, PMI, PMP etc…

S-ar putea să-ți placă...