Cum se obtin banii europeni ?

de Simion ILIE
455 vizualizări 4 minutes read

Daca ar fi sa incep cu un raspuns din 2 cuvinte, as spune simplu … CU MUNCA ! Voi incerca totusi sa fiu mai elaborat…

Proiecte pentru Bani /vs/ Bani pentru proiecte

In mod normal, banii europeni se dau pentru proiecte ce se inscriu intr-o strategie sau macar o preocupare preexistenta lansarii call-ului. De multe ori, beneficiarii ignora acest aspect si intra in vartejul depunerii de proiecte DOAR pentru a lua banii, minimizand sau chiar ignorand riscurile la care se expun. Aceste riscuri ar trebui insa identificate si eliminate in etapa de evaluare.

De la idee la proiect

Mi se intampla destul de frecvent sa fiu contactat de oameni care imi impartasesc faptul ca au idei interesante pentru care ar dori sa obtina finantare europeana. Ce-i drept, acestea sunt cazurile fericite, pentru ca si mai des mi se intampla sa intalnesc oameni care nu stiu ce ar vrea sa faca cu banii europeni, dar sunt absolut convinsi ca daca i-ar obtine mai intai, ar face lucruri absolut marete.

Ce trebuie inteles in primul rand este ca finantatorii nu dau bani pe idei, ci pe proiecte bine conturate si bine fundamentate, pentru care beneficiarii pot face atat dovada unei capacitati tehnice, cat si financiare de a le implementa cu succes.

Un proiect cu sanse de a obtine finantare, trebuie scris de cineva care se pricepe, dar aceasta nu scuteste pe cel care doreste sa faca acest demers sa elaboreze o schita in care sa creioneze : obiective, activitati, rezultate asteptate, resurse existente/necesare etc. Feriti-va de consultantii care “va pun un proiect in brate”, e foarte probabil ca acela sa fie un copy-paste complet neadaptat la situatia si nevoile dvs.

Experienta relevanta

In plus, de cele mai multe ori, dovada unei experiente trecute relevante, este o conditie care atarna greu in evaluare.

Cei care sunt la inceput, mai ales daca sunt tineri, nu trebuie sa se descurajeze, pentru ei exista unele scheme dedicate start-up-urilor.

Doresc sa obtin finantare europeana pentru calificarea somerilor de lunga durata (pentru ca sunt sigur ca m-as “descurca”), dar organizatia care aplica nu este nici furnizor de formare autorizat si nici nu a mai lucrat niciodata cu someri…

Este putin probabil sa ai sanse de reusita, daca nu te asociezi intr-un parteneriat convingator.

Oportunitatile de finantare

Presupunand ca beneficiarul potential are ideea, are schita de proiect, iar aceasta se inscrie intr-o strategie, logica de continuitate a organizatiei.

Mai ramane sa se identifice foarte clar in ce Axa prioritara (AP) si ce Domeniu Major de Interventie (DMI) se incadreaza.

Aceasta munca ce presupune verificarea unor aspecte multiple privind eligibilitatea (solicitanti, grup tinta, activitati, cheltuieli etc) nu trebuie subestimata, deoarece incadrarea gresita conduce la respingerea proiectului inca din faza de verificare preliminara.

CPP-urile sau Call-urile

Identificarea unei potentiale surse de finantare (in faza anterioara) nu a rezolvat problema.

Trebuie urmarita perioada lansarii Cererilor de Propuneri de Proiecte (CPP) sau pe englezeste Call-uri.

Pe un acelasi DMI se pot lansa mai multe call-uri.

Lansarea unui call are 2 caracteristici principale :

– se face intr-un interval de timp predefinit (ce variaza de la 2-3 zile, la 2 saptamani) – de aici necesitatea ca proiectul sa fie deja conturat anterior lansarii call-ului, sau este cu depunere continua pana la epuizarea bugetului

– este insotita de publicarea ghidului solicitantului conditii specifice (GSCS) si/sau a ghidului solicitantului conditii generale (GSCG) – aceste documente sunt BIBLIA celui care doreste sa depuna un proiect – cred ca am spus tot prin asta!

Despre evaluari. Mituri si realitati

Daca proiectul a fost depus in termen, respectand intocmai procedurile, atunci el va intra in faza de evaluare.

Intalnesc adesea potentiali beneficiari total demobilizati de gandul ca efortul lor de scriere si depunere a unui proiect este zadarnic, deoarece, dupa evaluare “ies doar proiectele care trebuie“.

Imi displace profund aceasta atitudine, mai ales atunci cand vine din partea unor persoane care nu au depus niciodata un proiect (care sa le fi fost cu adevarat respins pe motive incorecte).

Nu sunt nici naiv sa cred ca toate evaluarile sunt perfect corecte, dar stiu din experienta ca un proiect bun, are sanse reale de a trece.

Cred ca aici se aplica invataturile acelui banc cu bula care se ruga sa castige la loto, dar nu cumapara niciodata un bilet spre exasperarea lui Doamne-Doamne care chiar isi dorea sa-l faca fericit 🙂

Implementarea… just another story 🙂

Daca sunteti “fericitul posesor” ar unui proiect pentru care s-a semnat un contract de finantare, nu uitati nicio clipa ca ceea ce ati scris in proiect, trebuie REALIZAT intocmai.

In implementare, BIBLIA beneficiarului este cererea de finantare si bugetul aprobat.

Recomandarea mea calduroasa este sa cooptati in echipa oameni competenti prin a caror expertiza sa minimizati riscurile de greseli.

O greseala, oricat de neintentionata ar fi, de multe ori se soldeaza cu declararea de cheltuieli neeligibile. Sumele pot fi foarte mari si impovaratoare.

Dar despre IMPLEMENTARE intr-un alt articol…

S-ar putea să-ți placă...

1 comentariu

Proiecte europene si eficacitate | Manager de proiect 07/04/2019 - 2:24 PM

[…] Dacă ești beneficiar privat de bani europeni, odată primite fondurile europene, trebuie să faci lucrurile CARE trebuie, adică exact acelea la care te-ai angajat prin proiectul / cererea de finanțare depusă, altfel spus trebuie să îndeplinești obiectivele la nivelul calitativ și cantitativ asumat, altfel riști să returnezi integral sumele cheltuite din bani europeni. Am mai povestit despre asta și în articolul ”Cum se obțin banii europeni”. […]

Răspunde

Lasă un comentariu

8 + 2 =

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dvs. pe acest site web.