Agerpres – Centrele regionale PICAS…

de Simion ILIE
460 vizualizări 3 minutes read

Cele patru centre regionale create în cadrul proiectului european PICAS şi care deservesc 16 judeţe au intermediat încheierea a 520 de contracte de muncă pentru lucrătorii din construcţii, a declarat marţi, în cadrul unui simpozion de specialitate, Simion Ilie, managerul proiectului PICAS.

Principalul rezultat al proiectului PICAS (Puncte de Informare, Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă din sectorul de construcţii) constă în dezvoltarea a patru centre regionale care oferă suport specializat în vederea calificării, recalificării şi certificării de competenţe pentru obţinerea unui loc de muncă în construcţii.

Printr-o relaţie constantă cu angajatorii, inclusiv prin atragerea acestora la târgurile specializate de locuri de muncă, s-a realizat angajarea cu forme legale a cel puţin 520 de persoane. Avem deja 520 de adeverinţe de angajare, dar cred că numărul real al celor care şi-au găsit un loc de muncă este cel puţin dublu, pentru că mulţi nu ne-au informat după modificarea statutului lor, din şomer în angajat – a spus Simion Ilie

Acesta a adăugat că site-ul www.picas.ro – singurul portal din România specializat pe recrutarea forţei de muncă pentru construcţii – a înregistrat, doar în ultimul an de zile, peste 50.000 de vizitatori unici, având mai mult de 10.000 de conturi individuale create de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi de circa 200-300 de companii.

‘Este un succes care a depăşit toate aşteptările, contrazicându-i pe cei care susţineau că lucrătorii din construcţii nu sunt capabili să utilizeze instrumentele moderne de căutare a unui loc de muncă’, a subliniat managerul proiectului.

Dintre activităţile dedicate grupului-ţintă (persoane care au părăsit timpuriu şcoala, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi şomeri), Simion Ilie s-a referit în primul rând la activităţile de specializare şi calificare prin intermediul a 100.000 ore de teorie şi 50.000 ore practică, de care au beneficiat 489 persoane, 98% fiind certificate ca tehnician devize şi măsurători, dulgher, zidar, sudor geomembrană, fierar-betonist şi tinichigiu sisteme de acoperişuri – practic, cele mai căutate meserii din construcţii.

Pentru cei care deţineau o experienţă profesională relevantă, de cel puţin trei ani, în cadrul proiectului a fost organizată evaluarea competenţelor dobândite pe căi informale, finalizată prin certificate recunoscute pe plan naţional şi european, ceea ce le-a oferit celor 127 de ‘absolvenţi’ posibilitatea de a lucra în ţară şi străinătate cu salarii corespunzătoare calificării reale.

În încheiere, Simion Ilie a arătat şi că, practic, toţi indicatorii din proiect au înregistrat un grad de realizare între 100% şi 180%.

Marţi, Fundaţia ‘Casa de Meserii a Constructorilor’ a organizat conferinţa de închidere a proiectului european ‘Centre PICAS – Puncte de Informare, Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă’, implementat în parteneriat cu Sempla SRL din Italia şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Centrele PICAS, o noutate pe piaţa forţei de muncă din România, au fost create ca o alternativă specializată la serviciile generaliste de ocupare şi reprezintă o soluţie viabilă pentru profesionalizarea resurselor umane din construcţii şi reinserţia pe piaţa muncii a şomerilor din acest sector.

Proiectul strategic PICAS se derulează în perioada 1 septembrie 2010 – 30 august 2013, fiind cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU). Bugetul total este de circa 21,1 milioane lei.AGERPRES/(AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi)

Articolul a fost publicat si pe …

Agerpres

S-ar putea să-ți placă...

Add Comment