Forum cetatenesc

de Simion ILIE
287 vizualizări 2 minutes read

parlamentul europeanPe 15 iulie 2013 am participat la Forumul Cetatenesc organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Gazda evenimentului a fost d-na Madalina Iordache, seful Biroului European, iar moderator a fost Constantin Rudnițchi, cunoscut jurnalist și analist economic. Printre vorbitori as aminti peTheodor Stolojan si Marian-Jean Marinescu, europarlamentari,  Nicolae IDU, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Gabriela Dragan, Director General Institutul European din Romania, Iordan Barbulescu – profesor la SNSPA si Laurentiu Dinu, cercetator si analist economic.

Desi tema anuntata a dezbaterii era legata de masurile europene pentru combaterea efectelor crizei economice, discutiile au avut un caracter destul de general si, cum spune francezul… „je suis resté sur mon faim”.

Totusi, cateva idei am prins din zbor, iar asupra lor as vrea sa zabovesc putin:

Se poarta negocieri pentru aprobarea regulii N+3 in ceea ce priveste cheltuirea de catre Romania si Slovacia a fondurilor din actualul exercitiu financiar si, desi exista un acord de principiu, exista unele tari care sunt „geloase” pe tratamentul preferential obtinut de noi si incearca sa obtina aceesi derogare si pentru ele.

Faptul ca bugetul noului exercitiu bugetar 2014-2020 este concentrat pe dezvoltare, 95% fiind directionat in investitii si doar 5% cheltuieli administrative.

Programul dedicat competitivitatii economice a intreprinderilor mici si mijlocii (COSME) va avea un buget de 2,3 miliarde de euro in perioada 2014-2020, urmarindu-se astfel stimularea crearii de locuri de munca.

Bugetul alocat in urmatorul exercitiu financiar pentru interventii ce vor sprijini tinerii se ridica undeva la 6 miliarde de euro.

In aprilie 2013 a fost publicat in JOUE o recomandare a Consiliului privind infiintarea unei garantii pentru tineret, iar in iulie 2013 Comisia a lansat Alianta pentru ucenicie ca parte a initiativei acestia Regandirea educatiei.

Alianța se doreste a contribui la combaterea șomajului în rândul tinerilor prin îmbunătățirea calității și ofertei de ucenicii pe întreg teritoriul UE prin intermediul unui parteneriat amplu al părților interesate din domeniul forței de muncă și al educației. Exemple de buna practica in domeniu sunt considerate state precum Germania, Danemarca, Olanda, Austria.

S-ar putea să-ți placă...

Add Comment